Uppe med tuppen

somsagt.. Idag fick jag ta ut hästarna. Oftast på vardagarna så brukar min fina sambo vara snäll att ta ut hästarna innan jobbet. Jag fixar så allt är klart till på morgonen så det bara är att släppa ut dom.En stor puss till honom alltså.

Våra hästar går ut halv sju på morgonen och kommer in halv nio på kvällen.
De får enbart hö ute, inget annat foder, så får de hö och det övriga fodret inne på kvällen.

Hur gör ni med era hästar? Hur länge går era hästar ute på dagarna, och vad ger ni dom för ev. foder under dagen? 

Räkna ut åldern på din häst

Hittade en rolig grej på en annan blogg och var bara tvungen att låna den. Stämmer verkligen det här? Det är ju roligt att ränka på i allafall och det vore ju coolt om det skulle stämma :).

När hästen är:

1år = 5år i människoår

2år = 10år i människoår

3år = 15år i människoår

4år = 18år i människoår

5år =  21år i människoår

6år = 24år i människoår

...osv...

Man ränkar alltså fem "hästår" på varje år fram tills det att hästen är tre. Efter det räknar man tre "hästår" per år.
Alltså enligt den här tabellen så skulle Tarzan vara 36år. Jovars, det kan väll allt vara troligt.
Hur "gamla" är era hästar?

Stallet

Tänkte ta och visa lite hur det ser ut i stallet för stunden. Det ser inte så roligt ut för tillfället med de slitna väggarna och att inte taket eller boxarna har någon färg, men jag har inte riktigt kommit på vad jag vill ha för färger, vitt upptill på väggarna och i taket, självklart. Men i linje med boxarna och neråt så ska det vara en annan färg, vad för någon vet jag inte riktigt. Har haft lite funderingar på svart eller mörkare brun, men det kanske blir alldeles för mörkt?


Här är en gammal spilta, som fungerar som foderförvaring.


Till vänster i bild är boxarna. Dörren rakt fram är utgången till lösdriften och den blå dörren bredvid är till sadelkammaren.


Här är ingången till stallet.


Längst ner är dörren ut till gödselstacken och längst bort till höger finns den tredje boxen.


Här är det gamla mjölkrummet, som kommer funka perfekt som sadelkammare även om det är något litet. Här inne är det också tänkt att vattnet ska dras in, så man slipper gå in i hset för att fylla vatten.


Här är lösdriften, dörren till vänster är den man kommer ut ifrån stallet.

Såhär ser det ut från andra hållet, bommarna som sitter är löstagbara så man ska kunna komma med traktorn utifrån och lasta upp hö på skullen.


Och här är höskullen. Den ser inte så stor ut, men den täcker hela stallet så det går in en och annan höbal kan man säga.

3. det här behöver jag träna mer på

Jag skulle kunna rabbla säkert 15 saker som jag stör mig på att jag gör/inte gör. Men det största problemet av alla är att jag tittar ner på hästen när jag rider, i stället för att lyfta blicken och titta framåt. Detta skulle ju göra att hela sitsen ändras och blir bättre, helhetsintrycket skulle även bli mycket bättre.



Såhär ser jag större delen av ridpassen ut, vilket stör mig så otroligt mycket. Som min tränare sa en gång så skulle man banne mig lägga ett rått ägg på hjälmens skärm, den skulle tvinga mig att titta upp. Haha

Lastträning

Igår efter ridpasset så lasttränade vi Tarzan, jag tänkte att han kanske är lite mer medgörlig när han är lite trött. Där trodde jag fel! Max och jag hölls med honom i en timma igår - men skam den som ger sig! Han var så himla larvig, inte det att han var rädd. För det var han inte för fem öre, utan han var mest irriterad och sur. Tillslut så stog han och stampade och sparkade på lemmen, viftade irriterat på svansen och såg allmänt skitsur ut. Haha, söten.
Efter en timmas slit, några galna utfall från transporten vilket ledde till en halvt avsliten arm på mig så insåg han nog att det inte fanns någon återvändo och gav sig. Då knallade han snällt in i transporten, stod där som ingenting helt lugnt och sansat och fick massa beröm och godis såklart.

Min tanke är att försöka lastträna honom någon gång i veckan, fram tills att det går snabbt, smidigt och utan tjaffs. Så man slipper ta dom dusterna när man väl ska iväg på träningar framöver. Helst av allt så skulle jag i framtiden vilja kunna åka iväg med honom själv, att kunna lasta honom helt själv vore ju guld, men idag är det lång väg dit.

Hur är förresten era hästar att lasta? Har någon erfarenhet av en allmänt trotsig häst som Tarzan, och har ni några knep eller råd?

Intervaller

Igår blev det ett intervallpass, trav2min, galopp 1 min x4.
Så det blev inte så mycket fokuserande på formen igår, värmde upp honom genom att känna på honom i sidorna, känna så han var mjuk, lyhörd och att han hade en stadig och fin form samt att swunget kom från baken. (Jag brukar värma upp på ungefär detta sätt).
Efter det så travade jag igång honom och kände igenom honom på ungefär samma sätt.
När han var ordentligt uppvärmd så blev det somsagt intervaller. Tänkte försöka börja med någon typ av konditionsträning med honom ungefär en gång i veckan. Han blev supertaggad på en gång och var väldigt het och påig. Men efter några övergångar så fattade han grejen och galopperade i ett bra grundtempo.


Det blev 2x1min x4 som sagt och jag stod faktiskt i fältsits hela tiden och kunde reglera honom hur jag ville. Han var så underbar och lyhörd igår. Puss på honom va ♥


2. när och varför jag började rida

Jag har ridit till och från i hela mitt liv, nästintill. Min syster har också alltid vart hästntresserad och på den vägen är det. Eftersom hon red på ridskola så ville ju jag också göra det, man vill ju göra allt som storasyskon gör, right? Tror jag var kanske 4-5år när jag började på ridskolan, som förresten låg på Hult där jag hade Tarzan stog innan han flyttades hem. men så blev jag efter några år avslängd från shettisen buseman (som alla andra har blivit avslängda från, hah. Han står by the way fortfarande kvar i stallet på Hult).
Det gjorde att jag blev rädd och slutade på ridskolan. Efter några år så började ja rida igen, och efter det så har jag inte haft några uppehåll alls.
Hästarna är verkligen mitt liv.


Hittade ingen bild på buseman, men däremot en bild på frugans hans Goldie, som också var en ridskoleponny :)

Det här är Tarzan


Tacchinardi
2001-05-06
Varmblodig travare
e. Maybe tomorrow
u. Persos molly
Färg: Svartbrun
Kön: valack
Signalement: stjärn, vit fläck på överläppen
Svenskt frysmärkningsnummer: 11709S
Ägare: Sofie Qwarforth

Jag har ju själv inte ägt honom så länge. Han kom hem till oss i mitten på April i år. Jag såg honom på annons på hastnet och tyckte han såg trevlig och fin ut. Det stod i annonsen att han hade fina gångarter, påbörjad öppna- sluta och skänkelvikningar och ganska välutbildad för att vara travare.
Eftersom annonserna sällan stämmer överens med hästen så hade vi ganska låga förväntningar på honom. Men när vi väl provred honom, så stämde faktiskt annonsen. Jag hade ganska svårt att rida honom rätt, som det oftast är när man rider en ny häst, men jag tyckte han var så trevlig. Han var lyhörd och hade underbara gångarter, inget travarsteg där inte. Anna provred honom också och kände lite på honom, och vi var väldigt överens om vad vi tyckte. Redan i bilen på vägen hem så bestämde jag mig. Jag ville ha honom, han skulle bli min!
Helgen efter så åkte vi ner igen, han vet. besiktades och så skrev vi papprena. Så var han äntligen min. Så många år som jag längtat och äntligen har jag en alldeles egen häst, världens finaste, min svarta ögonsten ♥.



home sweet home

Hästarna trivs super här hemma på gården och jag tycker det är så underbart att ha dom hemma. Att bara kunna gå utanför dörren till dom, att slippa planera vartenda ridpass och att på vintern slippa skrapa rutorna på bilen, hoppas att den startar och att man inte kör fast i snön klockan 7 på morgonen på väg till utsläppet.

Trots att stallet på Hult var helt underbart med både ridbana och ridhus, att alltid få hjälp om man undrar över något och att ha någon att rida ihop med. Självklart kommer jag sakna det och alla underbara människor som har sina hästar där, men mitt egna stall här hemma väger nog allt över. Får jag bara ordning på transporten så kan jag ta mig ut och träna ordentligt så kan det inte bli bättre. Har ju tänkt att vara med i storhästlaget om det blir något nästa år. Då måste jag hålla igång träningen så jag kan komma ut så tidigt som möjligt i vår och vänja honom vid tävlingsplatser samt få lite mer tävlingar i bagaget.

1. en bild på favorithästen



Självklart så måste jag säga min egna fina prins.

Första tävlingen

Idag var vi på KM i Mullhyttan och tävlade. Vår första gemensamma tävling.
Jag valde att hoppa 70cm i clear round klassen och 80cm i KMet. Eftersom jag fortfarande är lite osåker på hans avstånd och så.

Clear round 70cm:
Idenna klass var det bara raka bommar och inga konstigheter, så den klassen gick galant. Dock så tänkte jag lite för mycket på avstånden och la mig i lite för mycket och försökte reglera honom vilket igentligen bara tog energi och koncentrationen från oss båda. Men vi kom rakt och fint på hindren, som han tidigare har haft svårt för och gärna genat lite i svängarna. Blev felfria och fick en rosett.

KM 80cm A:0 A:0 :
Denna klass var han mer taggad än tidigare då han visste precis vad som väntades av honom. Något jag blev orolig för var att det hade plockats in en mur på 4e hindret. Då vi aldrig tidigare har hoppat titthinder förut, så lät honom titta länge och väl på den. Dock så var den inga problem alls och första fasen gick till och med bättre än den tidigare klassen, då jag slappnade av mer och lät honom ta tag lite mer i hindrena själv. Dock så tappade jag stigbygeln efter första hindret i andra fasen, fick tag i den igen, hoppade andra hindret, tappade den igen och kände att det tog lite för lång tid att få tag i den då så jag valde att göra en volt för att sedan fortsätta och efter det så flöt det på fint.

Det är med att tappa stigbyglarna har jag haft svårt med ända sen ponnytiden och gör det ofta, däremot var jag lite smidigare förr och hoppade ofta utan ena stigbygeln om det krånglade, vilket jag inte så gärna gör numera, haha.



Bilder från tävlingen kommer, så länge får ni nöja er med en bild på prinsens bakdel.

Första inlägget

Denna blogg kommer att handla om mig och min varmblodstravare Tacchinardi, som även kallas Tarzan. Jag köpte honom i April 2011 och han är min första egna häst.
Välkommen att följa mig och Tarzan på vår resa!

RSS 2.0