Mycket har hänt.

Mitt liv har vart lite upp och ner på alla plan en tid nu.

Det började med att Trixie slaktades. Pga många orsaker, inget akut eller så, men det blev bäst så och det var bäst för hästen och i och med det så blev det panik efter en ny häst. Samma dag vi kört iväg Trixie så for jag till Mullhyttan och hämtade hem en ny pålla. Min bästa väns travare. En gammal gumma på 25år som inte riktigt klarade av att stå på lösdriften hos dom, så då kom hon hit och får vara inne på nätterna.


I veckan var jag på klubbmöte, dit åkte jag med inställningen att det skulle bli ett hopplag. Där jag och Tarz skulle vara med. Det slutade med att det inte blev något hopplag i klubben då det tydligen behövs en junior numera i varje lag? Vi har ingen junior på storhäst, hur många klubbar har överflöd av sånna liksom? Så det sket sig..

Därför blev det ett dressyrlag istället för oss storhästar. Där Vi tydligen ska vara med!?
Inget illa, jag är gärna med. Men jag har aldrig riktigt intresserat mig för dressyr, självklart har jag tränat det: Men det var inget som jag trodde jag någonsin skulle tävla i. Men så blidde det och vem vet, jag kanske blir en dressyr nörd nu? Haha.

Blää

Har precis rullat av slakteriets parkering.. Usch vilken jobbig dag. Berättar mer ikväll..

avramling

Hittade ett filmklipp på youtube från i somras när vi tränar för Anders. I slutet så ser man mín avramling, hihi. synd att det inte syns bättre, mans er typ bara mina ben som flyger i luften ;).


 


Förövrigt så vill jag ha sommar nu nu nu!

Aj

Såhär kan det gå om man inte drar upp stiglädren ordentligt, ni vet så att själva spännet sitter lite långt ner? Jajamän. red så på träningen igår och kände det hela tiden, men lat som jag är så orkade jag inte stanna och rätta till det.

Ja ni ser ju själva resultatet, haha

Den efterlängtade hoppningen

idag åkte jag med Tarz på hoppträning. Gud så kul det var!
Har tyvärr inga bildder el film, men så här såg övningen ut;



1. cavaletti - oxer - cavaletti
2. liten oxer
3. räcke med liten låda under
4. räcke med liten mur under

Vi började hoppa fram i trav, för min del så känns det säkrast då jag inte riktigt kan hans avstånd och i traven kan man inte komma för fel. Först hoppade vi fram på diagonalerna, som en åtta. efter det hoppade vi oxrarna runt fyrkantsspåret. Min svåra del var hinder 1. Tarzan har aldrig blivit riden i ridhuset innan så han tyckte det var otäck att gå nära väggarna när vi skulle hoppa (de flesta hästar har det problemet i vårt ridhus, då det är så himla litet, kortsidan rymmer 3-4 galoppsprång, det finns bara två ridhus i sverige som är mindre säger Anders).
Jag hade så himla svårt att vänta ut honom och inte komma före honom i språnget, vilket gjorde att jag tyngde ner honom och han rev. Jag försökte veerkligen, och tillslut gick det lite bättre, men jag vet att det är en av mina svagheter när get gäller "serier" att sitta tillbaks och inte vara före honom. Här är det träning som gäller!

I övrigt så gick det väldigt bra, tillslut så hoppade vi en hel bana i galopp! Förrutom hinder 1 såklart som var gjort för att trava in på. Klarar man av att rida en stor häst i galopp runt en bana i vårt ridhus så är det verkligen omhoppningssvängar som gäller. Trots att det är väldigt litet så är det bra träning. Klarar man att hoppa en bana här så klarar man att hoppa en bana överallt. haha

Fick beröm för hans kropp som Anna tyckte har blivit jätte fin och han har byggt riktiga rumpmuskler grabben! Sånt är alltid kul att höra.

Trots att vi knappt galopperat något på över en månad pga isen så hade han sjukt fin galopp. Tror nog allt skritt och travarbete satt sig ordentligt.

Jag längtar redan till nästa träning!

Needs (wants)

Jag har suttit och klurat på vad jag ska köpa i Ullared och har kommit fram till några saker

Dressyrträns - svart med bred nosgrimma (vit fodring är ett måste)
Remontträns - svart eller brunt
Dressyroutfits - beror självklart på utbudet. Men blå, orange och beige står högt på listan
Hoppoutfits - Självklart. Även här gärna blå, orange och beige. Men även vitt och rött
Benskydd - till hoppningen, röda eller läder
Ridbyxor - Jag bara älskar gekås ridbyxor!
Ridstrumpor - helst stövelstrumpor
Ridskor - Ett måste till sommaren, har inte ägt några på fleera år
Ridhandskar - några som är både snygga och sköna, helst svarta
Ridväst - inte nödvändigt igentligen, men praktiskt

Regntäcke - fodrat
Fleecetäcke - varför inte, kan man få för många?
Transporttäcke(n) - Beror lite på vad jag hittar, men det behövs både för sommar- och vnterhalvåret. Gärna passande transportskydden.


japp, listan kan göras lång, men beroende på vad plånboken säger och vad som helt enkelt finns där nere för tillfället så kommer säkerligen inte allt finnas eller komma med hem. Men som min systerdotter säger "Man får faktiskt önska sig vad man vill" (Det uttrycket ploppade upp i samband med att hon faktiskt önskade sig en hoppsadel av mig i julklapp. Japp, ungen tror jag är gjord av pengar..)

outfit

Jag har förstått att orange är en färg som är riktigt inne nu. Vilket jag absolut förstår. Själv tycker jag att en orange outfit på en svart häst är så läckert, verkligen. Men jag kan fortfarande inte släppa mitt babyblå. Jag bara älskar det. Tycker också Tarzan passar riktigt bra i blått, så varför inte ljusblått?
Detta är en outfit som jag tycker är så läcker. Var påväg att köpa med mig det hem från hööks sist jag var där, men slog mig själv på fingarna..



Tränset är ju bara ett måste. Jag vill verkligen ha ett snyggt, stilrent svart träns med bred nosgrimma. Och den vita fodringen är ju ett måste! Jag dör så snyggt det är, speciellt på hästar som har vita tecken i ansiktet, dock inte för stora tecken, då blir det nog bara ganska kladdigt. Men som min lilla Tarzan, men en stjärn så skulle det nog bara bli så snyggt! Nom nom..

shopaholic

Var inne till hööks igår och skulle köpa skor till tarzan, det är ju dags att slå på nya nu. Så fick jag med mig ett ländtäcke hem. Jag kan verkligen inte låta bli att handla när jag är där inne, det går verkligen inte! Men från och med nu så blir det banne mig ett köpstopp på allt som heter häst! I mars så ska jag och Max med hans syster och hennes karl till ullared så nu måste jag minsann börja spara. Sist jag var där så köpte jag en hel kunvagn med bara hästgrejer. Jag är verkligen helt besatt i hästavdelningen där, vad kalaset kostade vågar jag inte berätta.. Haha
Jag är fortfarande jätte sjuk här hemma, men idag måste jag rida. På söndag är det hoppträning på hult och det SKA vi vara med på. I slutet på mars är det en pay and jump i Askersund som vi ska vara med på, det är vårt mål. Så nu måste vi komma igång och träna.
Tänkte försöka vara med på hoppträningarna på söndagar. Så ska jag försöka komma iväg någon mer gång i veckan och köra igenom honom och dressyra ordentligt.

Idag blir det ett pass på spåret här ute, tänkte ta det lite lugnt och hålla mig till skritt och trav idag. mycket övergångar ska det bli :).


Bild på täcket ifrån hemsidan. Tyckte det var riktigt härlig färg på det.

ramla av

Ja det är väll något alla gör, förr eller senare. Själv har jag ramlat av huur många gånger som helst. Första gången jag ramlade av var på rideskole hästen Buseman (som fortfarande kilar stadigt i stallet med sina 28, eller var det 29? år) jag blev så rädd att jag slutade rida en kort period och när jag kom tillbaks var jag till en början väldigt skeptiskt att rida honom, haha.

Den värsta avramlingen gjorde jag på min första foder ponny, ett femårigt sto som knappt var inriden, hon var inte alls vad vi hade förväntat oss när vi fick hem henne, vi trodde hon var inriden men hon verkade knappt hanterad.. Så vi började helt enkelt från början med henne, longerade, tömkörde och hanterade henne från marken ett bra tag innan vi satt upp på henne. så första gången jag skulle rida på henne själv i ridhuset så lyckades jag ramla av.
Hoppade upp, satte fötterna i stigbyglarna och så for hon iväg. Hon sprang som en besatt, bockade och var helt okontaktbar. Hon höll på flera varv innan jag insåg att jag kommer inte få stopp på henne, tappade balansen för en sekund och där föll jag av. Voltade över nacken på henne och landade rakt på sarjen. Med svanskotan. Där låg jag i hörnet och hade så ont. Jag kände att jag nästan var påväg att kissa ner mig så j*vla ont gjorde det.. Men jag kunde ju inte ligga där i hörnet hela dagen så jag kravlade mig upp efter en stund och fick tillslut fatt på henne, halvkrypandes. Satte mig upp, skrittade en bit och hoppade av, trots att jag hade så otroligt ont så visste jag att jag måste upp på henne igen. Ringde sen till mamma som fick komma och hämta mig. 
Usch, efter det så låg jag i soffan i två veckor, kunde knappt gå, och sitta var det inte frågan om. Det blev en rejäl smäll och efter det så är min rygg helt ihoptryckt, kotorna längst upp i ryggraden är ihop skjutna. Det gör sitont i mellanåt, men jag är glad att det inte blev värre. 

 

massage

Ville gosa lite extra med min sötnöt förut innan jag skulle släppa in dom då det inte blivit så mycket på sista tiden. Så jag tog in honom på gången, eftersom han inte är riden sedan tisdags, en hel vecka sen :'(. Så hade han mycket energi och är nog ganska understimulerad. Han stod och vevade med huvudet, trampade runt och när jag öppnade sadelkammaren så blev han lite smått besviken när jag kom ut utan sadel..

Jag masserade honom lite lätt, jag kan igentligen ingenting utan gör det mest för att mysa. Åh herrigud det blev som att vända på en hand! Han sänkte huvudet och drog en lång suck, så stod han nästan och sov. Mysigt tyckte han nog! Gnodde lite försiktigt och fint på hans rumpa, en sida i taget och när jag hölls på ena sidan så vilade han det benet och riktigt gungade med i rörelserna, han var såå lugn och avslappnad. När jag bytte sida så bytte han ben och vila på, sötnosen.

Jag har faktiskt dom senaste åren vart riktigt sugen på att utbilda mig till hästmassör. Kanske också sadelutprovare, för det går ju liksom lite hand i hand. Massera en häst, konstatera att sadeln behöver bytas och då prova ut en ny. Eller har jag fel? Drömmen vore ju att driva ett eget företag och kunna livnära sig på det.
Låter det som en dum idé?



sorry

Dom senaste dagarna har ridningen legat på is, vilket lett till den dåliga uppdateringen, helt enkelt pågrund av att jag inte haft tid! Sedan i onsdags har jag jobbat 12 timmars pass varje dag, 8-20.15 vilket mer eller mindre har tagit all min energi. Upp och ta ut hästarna, åka till jobbet, hem och mocka och ta in hästarna. Så har mina dagar sett ut. Har ätit och duschat när jag kommit in sen totaldäckat i sängen. Jag är jätteglad att jag fått jobba men man blir helt enkelt helt slut av så många dagar i sträck som är så långa.

Så har jag mitt i allt gått och blivit sjuk. fick gå hem igår vid fem tiden från jobbet då jag mådde skit. Det är ju så typiskt när min lediga dag var idag? I morgon blir jag hemma med, så får vi se hur det blir på fredag när nästa jobb pass är.

Har världens bästa pojkvän som igår var så go att han tog stallet åt mig på kvällen när han kom hem ♥

Ska försöka knåpa ihop lite inlägg till er ändå.

Att vara eller inte vara

En sport.. Ja efter att RGB fick jerring priset så är det ett evigt tjat, är ridning verkligen en sport? Borde inte hästen få priset? Jag har lyssnat på radio, sett på tv och försökt tagit åt mig av åsikter från båda håll. Försökt lyssna med neutrala öron och förstå. Men jag gör det fortfarande inte.
Jag har hört människor säga att det är fel, att han vann med sådan stor marginal beror på att vi hästmänniskor helt enkelt övertalat folk att rösta, genom Facebook uppdateringar, blogg inlägg och alla tänkbara sociala medier där vi rätt upp oc ner skrivit, RÖSTA. Ja det har det ju faktiskt gjort. Men man väljer väll ändå helt själv om man tycker det är värt att lyfta den där luren för att rösta? Och uppenbarligen var det väldigt många som gjorde det. Många röstade säkert mer än en gång, mycket mer än en gång.. Men är det inte så man gör? Är din idol med i melodifestivalen så är det väll klart du röstar, gör man inte så?

Jag blev nästan själv rörd när jag hörde hans namn läsas upp på galan, Rolf Göran Bengtsson, det fanns nog väldigt många fuktiga ögon den stunden. Hästsporten har fått sin puch framåt i idrottssverige. Men så kommer nästa slag, "ridning är inte ens en en sport". Ridning är en pengasport, man köper sig till vinsten genom bra hästar, en ryttare är inget utan sin häst. För att då ställa motfrågor. Vad är en bra fotbolls spelare utan sitt lag, vad är en skidåkare utan sina skidor och vad är en speedway åkare utan sin motorcykel, finns det inte sponsorer i dessa sporter, köper speedwayåkaren alla sina motorcyklar för pengar ur sin egen ficka?

Jag kan ändå ha en gnutta förståelse för dessa kommentarer som kommer från helt okunniga munnar, själva dressyr programmet eller hopptävlingen är igentlige ingen match för ett samspelt ekipage, självklart så krävs det stor koncentration och ett oerhört samspel, men det är ju bara egentligen lönen för mödan, man ger sig inte ut på banorna om man inte är redo för det, eller hur? Har man kommit till det stadiet att man är ute på banan så är man så sammansvetsat som ekipage. Därför så ser det så lätt ut. För det gör ju helt ärligt det, det ser ut som att ekipaget dansar fram, vilket är precis det man vill, det är det man som ryttare strävar efter.

Låt då dessa okunniga människor istället se den sidan utav ridningen som ÄR sport, låt dom se när RGB (i detta fall) får hem en ny och oerfaren kuse, låt dom se när han börjar från grunden med en unghäst. Visa att hästar liksom inte föds färdigutbildade (vilket dom av någon konstig anlednig verkar tro?). Visa dom den tuffa stig som måste vandras för att komma till toppen. Att vi som ryttare ramlar av, ställer oss upp och torkar av gruset för att sedan hoppa upp igen, alla blod svett och tårar som faktiskt krävs. Visa hur ihärdiga vi är, hur mycket tid och arbete som krävs för att komma dit upp.

RSS 2.0