Att vara eller inte vara

En sport.. Ja efter att RGB fick jerring priset så är det ett evigt tjat, är ridning verkligen en sport? Borde inte hästen få priset? Jag har lyssnat på radio, sett på tv och försökt tagit åt mig av åsikter från båda håll. Försökt lyssna med neutrala öron och förstå. Men jag gör det fortfarande inte.
Jag har hört människor säga att det är fel, att han vann med sådan stor marginal beror på att vi hästmänniskor helt enkelt övertalat folk att rösta, genom Facebook uppdateringar, blogg inlägg och alla tänkbara sociala medier där vi rätt upp oc ner skrivit, RÖSTA. Ja det har det ju faktiskt gjort. Men man väljer väll ändå helt själv om man tycker det är värt att lyfta den där luren för att rösta? Och uppenbarligen var det väldigt många som gjorde det. Många röstade säkert mer än en gång, mycket mer än en gång.. Men är det inte så man gör? Är din idol med i melodifestivalen så är det väll klart du röstar, gör man inte så?

Jag blev nästan själv rörd när jag hörde hans namn läsas upp på galan, Rolf Göran Bengtsson, det fanns nog väldigt många fuktiga ögon den stunden. Hästsporten har fått sin puch framåt i idrottssverige. Men så kommer nästa slag, "ridning är inte ens en en sport". Ridning är en pengasport, man köper sig till vinsten genom bra hästar, en ryttare är inget utan sin häst. För att då ställa motfrågor. Vad är en bra fotbolls spelare utan sitt lag, vad är en skidåkare utan sina skidor och vad är en speedway åkare utan sin motorcykel, finns det inte sponsorer i dessa sporter, köper speedwayåkaren alla sina motorcyklar för pengar ur sin egen ficka?

Jag kan ändå ha en gnutta förståelse för dessa kommentarer som kommer från helt okunniga munnar, själva dressyr programmet eller hopptävlingen är igentlige ingen match för ett samspelt ekipage, självklart så krävs det stor koncentration och ett oerhört samspel, men det är ju bara egentligen lönen för mödan, man ger sig inte ut på banorna om man inte är redo för det, eller hur? Har man kommit till det stadiet att man är ute på banan så är man så sammansvetsat som ekipage. Därför så ser det så lätt ut. För det gör ju helt ärligt det, det ser ut som att ekipaget dansar fram, vilket är precis det man vill, det är det man som ryttare strävar efter.

Låt då dessa okunniga människor istället se den sidan utav ridningen som ÄR sport, låt dom se när RGB (i detta fall) får hem en ny och oerfaren kuse, låt dom se när han börjar från grunden med en unghäst. Visa att hästar liksom inte föds färdigutbildade (vilket dom av någon konstig anlednig verkar tro?). Visa dom den tuffa stig som måste vandras för att komma till toppen. Att vi som ryttare ramlar av, ställer oss upp och torkar av gruset för att sedan hoppa upp igen, alla blod svett och tårar som faktiskt krävs. Visa hur ihärdiga vi är, hur mycket tid och arbete som krävs för att komma dit upp.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0